Снимка: PixabayЕдва под 3 процента от едрогабаритните отпадъци се оползотворяват у нас. Те

...
Снимка: PixabayЕдва под 3 процента от едрогабаритните отпадъци се оползотворяват у нас. Те
Коментари Харесай

Експерт: Под 3 процента от едрогабаритните отпадъци се оползотворяват у нас

Снимка: Pixabay

Едва под 3 % от едрогабаритните отпадъци се оползотворяват у нас. Те се събират и транспортират в огромните български общини - във всички с население над 150 000 поданици, в половината от общините с население сред 50 000 и 150 000 поданици и в 42,85 на 100 от общините с население от 25 000 до 50 000 поданици.

В дребните общини едрогабаритните боклуци се събират с общия поток битови боклуци или единствено при образуване на акции за разчистване. Това е открило изследване измежду общинските администрации на сдружение " Еко Технолоджис ", заяви неговият шеф Евгения Андреевска, представена от Българска телеграфна агенция.

Проучването е осъществено по контракт за " Разработване на управление за ръководство на едрогабаритни боклуци като част от потока битови боклуци " с възложител Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда /ПУДООС/. Изпълнител на контракта, финансиран по българо-швейцарската стратегия за съдействие, е ДЗЗД " Еко Технолоджис " и се съставлява от инж. Евгения Адреевска.

Събират се тоалетни казанчета, умивалници, конзоли, душ кабини, мебели, дървени дограми, дървени порти, дрешници, шкафове, бюра, фотьойли, табуретки, столове, маси, шперплат, дървени летви, мокети, килими, балатум, ПДЧ паркети и други В общините неправилно едрогабаритните боклуци се отъждествяват със строителните, уточни Андреевска. По думите й належащо е преди един артикул да се трансформира в отпадък да му бъде открито друго приложение. Така ще се подкрепи кръговата стопанска система и ще се понижи количеството на депонираните боклуци, означи Андреевска.

Местната власт има обвързване да обезпечи площадки за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата, в това число едрогабаритни, рискови боклуци и други във всички обитаеми места с население, по-голямо от 10 000 поданици на територията на общината, и при нужда в други обитаеми места, показват от " Еко Технолоджис ".

Независимо от това, част от общините не са обезпечили площадки за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата е открило изследването. Според специалистите това се дължи най-често на липса на финансови средства за създаване и поддържане на такива площадки и на подобаващ терен с елементарен достъп до тях. Съществува и индиферентност на популацията за безплатно предаване на разделно събрани боклуци. Хората не са заинтригувани и за поправката и подготовката за повторна приложимост на избрани типове едрогабаритни боклуци.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР